Hyacint je ikonická cibuľovina z čeľade asparágovitých, ktorá k jari neodmysliteľne patrí.
Z jednej cibule vyrastá 2 až 6 listov a typický strapec kvetov do výšky až 30 cm, ktorý môže mať veľmi pestrú škálu farieb - od tmavomodrofialových, cez svetlejšie až nebesky modré, ružové, vínové, orgovánové, marhuľovo oranžové, žlté, ale aj čistobiele. V obchodoch sa stretneme takmer výhradne len s modrou a ružovou variantou, u nás ale nájdete cibuľky všetkých možných, aj netypických odtieňov. Zaujímavosťou je, že každá farba má svoju vlastnú intenzívnu vôňu, ktorá je cítiť veľmi ďaleko.
Pôvod hyacintov je z oblasti Stredomoria a Turecka, odkiaľ sa dostal do Európy. Na Slovensku sa hyacint prirodzene nevyskytuje, ale je u nás jednou z najobľúbenejších cibuľovín.
Mnohých z vás určite zaujíma, či je hyacint bezpečný pre zvieratá – áno, je, iba samotná cibuľa je slabo jedovatá a preto by sme mali dať pozor, aby ich náš štvornohý maznáčik nevyhrabával a nejedol.
Ako pestovať hyacint na záhrade? To si povieme v nasledujúcich odsekoch.
Výsadba:
Ideálna doba výsadby hyacintov je na jeseň, ku koncu septembra až do novembra, aby mal čas na vytvorenie koreňov pred zimou.
Sadíme ich do priepustnej a výživnej pôdy, širšou časťou cibule dole, do hĺbky 15 cm (do 3x hlbšej jamky, ako je samotná cibuľa), na slnečné či miesto v polotieni. Pokiaľ k sebe sadíme viac cibúľ hyacintov , tak najlepšie s rozostupom okolo 15 cm.
Po zasadení a zahrnutí ich dôkladne zalejeme.
Pestovanie:
Hyacint nemá rád mokro, preto ho ďalej príliš nezalievame (zalejeme iba v prípade, že je pôda úplne suchá). Prihnojovanie nie je nutné.
Doba kvitnutia:
Hyacint kvitne pri teplote 16-20 ° C, teda s príchodom jari, kedy ešte stromy nie sú plne olistené. Doba kvetu je spravidla 2 až 6 týždňov (v interiéri ju môžeme výrazne ovplyvniť, pokiaľ hyacint presunieme do chladnejšej miestnosti). Pokiaľ sa rozhodnete hyacint zrezať do vázy, krásne v nej vydrží 7 až 10 dní.
Po odkvitnutí:
Hyacint je trvalka a môže z cibule kvitnúť znova a znova každý rok, preto by bola škoda ju vyhodiť. Keď odkvitne, odstrihneme kvet, aby sme zamedzili vysiľovaniu cibule. Listy za žiadnu cenu neodstraňujeme, ale necháme ich postupne zožltnúť a v tomto čase ho prestaneme zalievať.
Cibuľu je možné cez zimu v zemi ponechať, v takom prípade ale pôdu zakryjeme, aby sme ju ochránili pred prípadnými mrazmi (napr. mulčom). V druhom prípade, až listy uschnú, cibuľu vyberieme, očistíme a uložíme na suché tmavé miesto a čakáme opäť na začiatok jesene, kedy príde čas jeho výsadby (viď odstavec výsadba).
Choroby a škodcovia:
Cibuľky hyacintov vysadených na záhrade môžu lákať hlodavce, proti nim sú účinné tradičné spôsoby, alebo možnosť vysadenia hyacintov spoločne s narcismi, ktorým sa hlodavce vyhýbajú.
Tipy:
Ak si chceme užiť kvet hyacintu v interiéri čo najskôr, je možné cibuľky tzv. urýchliť (skrátiť dobu do rozkvitnutia). Cibuľku dáme na mesiac až dva do chladničky, vďaka tomu si bude myslieť, že už prebehla zima. Po tejto dobe ju zasadíme do užšieho kvetináča tak, aby 1/3 vytŕčala nad povrch.
Hyacint, rovnako ako mnoho ďalších cibuľovín, môžeme v interiéri pestovať aj vo vode – v tomto prípade tiež necháme cibuľku odpočívať najprv v chladničke.
Najkrajšie záhony vytvára zmes rôzne farebných hyacintov v kombinácii s narcismi, tulipánmi a modricami.
U nás si môžete vyberať z týchto odrôd: www.cibuloviny.sk/hyacinty/
© Copyright Cibuloviny.sk. Bez povolenia nekopírovať.